Primärvårdskvalitet - ett stöd för kvalitetsarbete i primärvården

Primärvårdskvalitet är ett nationellt system för kvalitetsdata i primärvården med syfte att stödja förbättringsarbete och uppföljning genom analys, reflektion och lärande.

Gå direkt till

Aktuellt

  • Vårdcentraler som använder PrimärvårdsKvalitet ofta har ...

    En nyligen publicerad studie visar positiva samband mellan användning av diabetesindikatorerna i PrimärvårdsKvalitet och förbättrade resultat i vården av patienter med diabetes.
  • Uppdateringar av webbplatsen

    PrimärvårdsKvalitet arbetar aktivt med att uppdatera sin webbplats för att förbättra användarupplevelsen och tillgängligheten till viktig information.
  • Nya indikatorområden under 2024

    Under 2024 presenteras två nya indikatorområden – förekomst och rehabilitering av långvarig smärta samt infektionsindikatorer för helt digitala mottagningar.

97% av Sveriges vårdcentraler kan se sin data i Primärvårdskvalitet

Nu har 1161 vårdcentraler och 713 rehabenheter tillgång till sin data. Rehab är på frammarsch!

Anslutningsgrad

Kalendarium

  1. tisdag
    16
    apr

    Valideringsgruppen tema visualisering och juridik

    Datum
    16 april 2024
    Tid
    14.00 – 15.30
  2. torsdag
    30
    maj

    Valideringgruppen tema Diabetes

    Datum
    30 maj 2024
    Tid
    13.00 – 14.30
  3. tisdag
    18
    jun

    Valideringgruppen

    Datum
    18 juni 2024
    Tid
    13.00 – 14.30

Så fungerar Primärvårdskvalitet

Primärvårdskvalitet är primärvårdens eget kvalitetssystem där man på ett enkelt sätt kan följa sina resultat för verksamheten i syfte att analysera och utveckla den. Det avråds från att på något sätt koppla resultaten till ekonomisk ersättning.

Vårdcentraler och rehabenheter som använder Primärvårdskvalitet kan se all data om sin egen verksamhet och även följa upp vården av enskilda patienter. ​Systemet omfattar kvalitetsindikatorer för akuta och kroniska tillstånd, psykisk ohälsa, rehabilitering samt kärnområden såsom kontinuitet, samsjuklighet och levnadsvanor. Indikatorerna utvecklas av primärvårdens professioner och baseras på evidens och nationella riktlinjer.

Data hämtas automatiskt från befintliga datakällor, utan behov av extra registrering och visas upp tillsammans med regionala och nationella jämförelsevärden. Uppdatering till nya nationella riktlinjer och ny evidens sker årligen.